Рівненщина на смак. Семидубська громада

 

«Важливо сьогодні згуртовувати громади навколо культурних цінностей. Саме проект «Рівненщина на смак» і є тим майданчиком, який презентує такі унікальні туристичні, культурні, історичні, архітектурні особливості кожної громади нашого регіону. Саме завдяки традиціям, звичаям, обрядам, ремеслам громади відрізняються і є упізнавані в культурному розмаїтті Рівненщини. Ми закликаємо громади активно долучатися до проєкту. Це чудова можливість не лише популяризувати свою культуру, а й обмінятися досвідом із іншими громадами. Сьогодні свої родзинки для вас презентує Семидубська громада» - зазначає начальниця Управління культури і туризму Рівненської ОДА Любов Романюк.

Варто знати, що Семидубська територіальна громада розташована в Дубенському районі. У її складі 17 населених пунктів, де проживає 3958 жителів. В структуру закладів культури Семидубської сільської ради 14 закладів культури: 9 закладів культури клубного типу, 5 публічних бібліотек. Культурне обслуговування населення здійснює 16 працівників.
При закладах культурного типу діє 32 клубні формування в яких зайнято 255 учасники, із них 19 - колективи аматорської творчості (13 вокально-хорових, 5 театральних та 1 хореографічний), в яких зайнято 183 учасники. 1 колектив аматорської творчості має звання «народний». Це «Семидубські молодички» керівник Наталія Вишневська.

А ще послугами публічних бібліотек користується 1,1 тис. користувачів, яким було видано 20,4 тис. видань. Три бібліотеки комп’ютеризовані, з доступом до інтернету. У 4 закладах діють зони wi-fi, що розширює можливості доступу до цифрового контенту та послуг, в т.ч. з власних гаджетів користувачів.

Мандруючи на Семидубщину з проектом «Рівненщина на смак» не змогли не зупинитися аби вшанувати пам’ять наших предків на Козацькому Редуті.

Увага! На території громади розташовані 16 пам’яток місцевого значення: 2 – пам’ятки архітектури; 4 пам’ятки історії; 10 пам’яток археології. Найвідоміші для туристів: Будинок колишньої садиби Шпачека ХХ ст. с. Семидуби та Миколаївська церква 1913р. в с. Тростянець. До речі історія виникнення церкви особлива, адже із запланованої маленької церковці раптом збудували велику церкву. А от як, вам розкажуть коли завітаєте у гості!

Завітайте на Божу гору у с. Залужжя, де вас зустріне краса дарована природою та архітектурна цікавинка – 1861 року. А ще обов’язково відвідайте село Гірники, де пролягає український шлях геодезичної дуги Струве. Беріть велосипед і гайда розглядати місця, що сповнені історією, архітектурними особливостями і красою Рівненської природи!

Ласкаво просимо до світлиці «Рушничок», де на вас чекають мистецькі роботи Ірини Чернецької, літературна спадщина Олександра Матвійчука, вироби декоративно-ужиткового мистецтва місцевих майстрів Катерини Савчук, Оксани Кусік, Ольги Хомидюк, Алли Лисун.
Завітайте до Семидубської громади!

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація