Презентація виставки «Волинь і Північний Рейн-Вестфалія: мости з минулого в сучасне»


У Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці презентували виставку «Волинь і Північний Рейн-Вестфалія: мости з минулого в сучасне», яка присвячена партнерству двох регіонів України і Німеччини та історії німців Волині. Партнером в організації виставки стало Рівненське товариство німців «Відергебурт».

Виставка, що складається з 22 інформаційних стендів roll-up, охоплює історичний період з II по XXI століття, де основна увага приділяється наступним аспектам: історія українсько-німецьких контактів Волині та Північного Рейну-Вестфалії з найдавніших часів до кінця ХХ століття; видатні особистості – вихідці з волинських німців; сучасне партнерство двох регіонів з кінця ХХ до початку ХХІ століття.

Автором концепції текстів та науковим керівником проєкту є доцент кафедри соціогуманітарних технологій Луцького національного технічного університету, кандидат історичних наук Михайло Костюк, який під час презентації розповів про історію, побут, релігійне життя німців Волині, що істотно колонізували регіон у 19 сторіччі, склавши 5% населення Волинської губернії. На декількох стендах представлені унікальні документи та фото відомих постатей, зокрема, фоторомантика Ернста Штевнера, дослідника та мецената Федіра фон Штейнгеля.

Текстова та ілюстративна частина виставки наочно демонструють, що протягом майже двох тисячоліть регіони Волині та Північного Рейну-Вестфалії підтримували відносини різної інтенсивності. Саме вони й стали міцним фундаментом налагодження сучасних партнерських взаємин між ними.

На презентації були присутні історики, краєзнавці, представники владних органів, Рівненське товариство німців «Відергебурт», інтелігенція міста, які поділилися своїми коментарями до події, а саме: Сільман Галина Олексіївна, головний спеціаліст управління культи та туризму Рівненської ОДА; Данілічева Валентина Федорівна, історикиня, краєзнавиця; Палій Іванна Петрівна, заступник голови Рівненського товариства німців «Відергебурт».

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація