Рівненщина на смак. Клевань

«Рівненщина на смак» - це проект, який презентує громади нашого регіону у культурному розгалуженні від пам’яток архітектури, туристичних локацій до гастрологічних смаколиків та елементів НКС громади. Клеванську громаду варто відзначити, як одну з найкращих. Лише за минулий рік створено 2 нових колективи, активно розвивається бібліотечна сфера, виділяються кошти на ремонт закладів культури, придбання музичних інструментів та поповнення бібліотечного фонду, це не мало понад мільйон. В такій громаді є можливість для творчості та активного туристичного розвитку» - зазначила Любов Романюк начальниця управління культури і туризму РОДА.

Клеванська територіальна громада стала другою учасницею проекту «Рівненщина на смак». Громада об’єднує лише 6 населених пунктів, але є що показати та чим захопити туриста, створені умови для творчого розвитку жителів громади.

А ви знали, що на території Клеванської ТГ знаходиться чотири пам’ятки архітектури національного значення: Замок (1475 р.), Костьол (1630 р.), Церква Різдва та дзвіниця (1777 р.) у смт Клевань та Преображенська церква (дер.) 1770 р. у смт Оржів. Ці пам’ятки включені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України Постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2024 р. № 338.

А ви побували у найвідоміших туристичних об'єктах громади? А варто! І ви, точно не залишитеся байдужими. Адже це Тунель кохання, про який знають не лише в Україні, а й за її межами. Клеванський замок захопить історією роду Чарторийських. А також вас здивують: Костел Благовіщення та Синагога, Озеро Безодня та Крейдяні гори, Оржівські озера.

При закладах культури клубного типу діє 16 колективів аматорської творчості (218 учасників), 11 гуртків та студій (156 учасників). Із них 3 колективи мають звання «народний», 1 «зразковий». За поточний рік кількість колективів збільшилась на 2 фольклорні колективи.

Працюють два комунальних заклади: Клеванська музична школа, Оржівська музична школа. У них навчається 240 дітей. Вихованці музичних шкіл у минулому році представляли громаду і Рівненщину на 14 Міжнародних і 11 Всеукраїнських фестивалях.

На території громади діє комунальний заклад «Публічна бібліотека» Клеванської селищної ради, який у своїй структурі має бібліотеки-філії у селищі Оржів, селищі Клевань 1 та селі Жобрин. Число відвідування користувачами бібліотеки складає 21174. Загальний фонд бібліотеки становить 26346 примірників книг.

 

«Рівненщина на смак» у Клевані - це про особливі декоративно-ужиткові мистецькі роботи: силянки від Олександри Майорової, сорочки вишиванки сина-воїна від найменшої до сьогодні «Код воїна - захисника» від Оксани Созонюк, вироби з соломи від Раїси Владімірової та неймовірну красу виробів з дерева від Анатолія Яроцького.

«Рівненщина на смак» - це про особливе звучання музики та співу від колективів, що творчо та достойно представляють громаду на сценах міста, області, країни та поза її межами: народний аматорський хор духової музики «Клевань», народний аматорський ансамбль народних інструментів «Експромт», зразковий аматорський вокальний ансамбль «Країна мрій», народний аматорський вокальний колектив «Чепурушка».

«Рівненщина на смак» - це звісно і про гастроспадщину Клеваня. Стародавній рецепт «Крекало», або ж простіше «Дерунці у грибній підливі та соленою рибою» презентований Юлією Тимощук завідувачкою клубу с. Руда-Красна, яка отримала рецепт у спадок від прабабусі Ганна Бречко-Харкевич, мешканки цього ж села. Страва пісна, але поживна і смачна. І смакує й досі. Страва активно готується у наш час у Святвечір.

 

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація