Дерманські КОЛЯДИ у творчості Уласа Самчука

 

19 січня у Літературному музеї Уласа Самчука відбулися Музейні діалоги: «Дерманські КОЛЯДИ у творчості Уласа Самчука». На гостину завітали вчителі та учні Рівненської гімназії № 20, рівняни, просвітяни, краєзнавці. Розпочався захід із перегляду фільму Василя Рябунця «Улас Самчук у Дермані».

Микола Федоришин, завідувач музею, культоролог, краєзнавець, заслужений працівник культури України, розповів, як висвітлював у своїй творчості Улас Самчук святкування Святвечора, Різдва, Щедрого вечора; колядні традиції у древньому волинському селі Дермані в умовах бездержавності. Микола Васильович підкреслив, що літературна творчість У.Самчука є надійним джерелом пізнання нашої культури, звичаїв і традицій.

На «Музейних діалогах» виступила Лілія Овдійчук, професорка, канд. педагогічних наук, завідувачка кафедри української літератури МЕГУ, яка представила гостям заходу презентацію про основні світогляди і вірування українського народу з часів язичництва до прийняття християнства. Пані Лілія проклала сворідний зв'язок із тисячолітньої історії до сьогодення.

Про сучасні колядні традиції в Дермані говорила Тамара Нечипорук, директорка народного музею Уласа Самчука. Вона подякувала за пильну увагу до їхнього земляка – У.Самчука, відмітила, що свої традиції дерманці не забувають, примножують, передають дітям, щоб зв'язок між поколіннями не переривався.

Начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Мізоцької селищної ради Вікторія Прокопчук також щиро подякувала за організований захід, побажавши Україні миру, перемоги, всім добра та достатку. Вікторія Юріївна зазначила, що такі заходи вкрай потрібні, щоб прадавні традиції були збережені і сьогодні.

 

Родзинкою свята став гурт дерманських колядників з піснями-колядками, пригощання дерманськими смаколиками, спільне фотографування.

 

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація