Мистецтво писанкарства – особливий засіб духовного спілкування. Витоки цього мистецтва сягають періоду культури Трипілля і пов’язані з язичницьким культом прославлення вічного закону життя і смерті, весняного пробудження. Писанка – це мініатюрний символ життя в якому криється таїна будови світу та руху небесних світил. Створюючи писанки, наші предки малювали знаки-символи та особливі магічні формули за допомогою яких зверталися до своїх богів. Протягом багатьох віків ці формули-заклинання майже не змінювалися. Таїнством писанкарства традиційно займалися виключно жінки. Правильно написана писанка вважалася універсальним талісманом, котрий захищав від вогню, блискавки, бездітності, неврожаю, хвороб. Розпис писанок супроводжувався особливими обрядами і зміни в орнаменті не допускалися, оскільки писанка втрачала свою магічну силу.

За вишуканістю і витонченістю виконання українські писанки не поступаються всесвітньовідомим шедеврам іранських, індійських, китайських та японських мініатюр, а Волинські і Поліські писанки завжди вважалися зразками вищого прояву художнього смаку. У цьому можна переконатися відвідавши виставку декоративно-ужиткового мистецтва «Великодня писанка» у віділі мистецтв  обласної універсальної наукової бібліотеки.

Виставка організована за сприяння управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації та обласного центру народної творчості.

В експозиції представлені творчі роботи майстрів-писанкарів: Наталії Дребот, Вікторії Степанюк, Леоніда Гринбокого (керамічна писанка) з м. Рівного та майстрів-писанкарів і майстрів художньої вишивки з 17 районів Рівненської області.

Музичною окрасою заходу став виступ учасників народного аматорського фольклорного гурту РДГУ «Горина» (кер. Людмила Вострікова), які виконали веснянки та християнські псалмоспіви.

Експозиція виставки «Великодня писанка» діятиме до 15 травня 2016 р. щоденно з 9.00 до 19.00, крім п’ятниці.

 

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація