Семінар для представників громад області

12 травня, КЗ "Рівненський обласний центр народної творчості" РОР за підтримки Управління культури та туризму Рівненської ОДА, вже вчетверте провели обласний семінар для представників громад області. 

На цей раз зібралися обговорити таку тему: «Кращі практики зі збереження нематеріальної культурної спадщини на прикладі Етнокультурного центру Рівненського міського Палацу дітей та молоді: концепція, досвід, перспективи».

Яскравим взірцем для обговорення і прикладу взяли Етнокультурний центр Рівненського міського Палацу дітей та молоді.

Любов Романюк, начальник Управління культури та туризму Рівненської облдержадміністрації, привітала учасників заходу, і закликала про важливість і необхідність популяризації НКС: "Нам так пощастило із нашим самобутнім регіоном, просто гріх не скористатися із нашої унікальності. Віднаходьте НКС у своїй місцевості, дослухайтеся до носіїв, а ми всіляко допоможемо Вам у популяризації ваших унікальностей".

Олена Іщенко, директорка Українського центру культурних досліджень, закликала діячів культури області активно залучати молодь до збереження НКС, адже це майбутні діячі культури, це не лише учасники, а й майбутні носії культури".

Натомість, Владлена Литовченко - директор Вишгородського історико-культурного заповідника, член експертної ради з НКС при Міністерстві культури та інформаційної політики України, провела презентацію трьох унікальних елементів, що є в національному переліку України з НКС. Розповіла про досвід співпраці ЮНЕСКО «Пам’ять світу» зі збереження НКС на прикладі автентичної культури бортництва у Київській області з залученням керівництва Рівненської і Житомирської областей. Цікавою і пізнавальною стала розповідь про обуховицьке узористе ткацтво.

Вельми приємною несподіванкою стало вручення Любов'ю Романюк нагороди від голови Рівненської обласної ради Андрія Карауша для Владлени Володимирівни за плідну творчу співпрацю з діячами культури і вагомий вклад у розвиток народного мистецтва України.

Зокрема, Валентина Дем’ян - очільниця експертної ради при Міністерстві культури та інформаційної політики України, через zoom-конференцію провела аналіз роботи зі збереження НКС в Рівненській області. Відмітила традиції прикрашання поминальних хрестів на Рівненщині.

Про неабиякий досвід, роботу і перспективи розвитку Етно-культурного центру Рівненського міського Палацу дітей та молоді розповів його керівник - Віктор Ковальчук, заслужений працівник культури України.

А неймовірно цікавий та пізнавальний майстер-клас із традиційного поліського співу та побутового танцю продемонстрували та навчали Лілія Молодцова та Ірина Сливчук.

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація