Хроніка культурного життя

  • 28 лютого Український культурний фонд завершив приймати проєктні заявки на грантову програму «Культурна спадщина». Загалом до Фонду надійшло 457 аплікаційних пакетів, з яких 411 - на індивідуальний тип конкурсу, 27 - на національний та 19 - на міжнародний. У трійці лідерів серед заявників - Київ, Львівська та Дніпропетровська області. Загальний запит на фінансування становить 759, 24 млн гривень.
  • У США вийде друком книжка письменниці та художниці Євгенії Бєлорусець «Щоденник війни» про перші дні повномасштабного вторгнення, які авторка зустріла у Києві. «Щоденник війни» із ретельністю документує початок руйнувань та їхній вплив на звичайних мешканців України: як це - спілкуватися з чужинцями, які раптово стають твоїми «співвітчизниками»; про боротьбу за гарний настрій у весняний день; нову небезпеку рутинної пробіжки за кавою.
  • Державне агентство з питань мистецтв та мистецької діяльності оголосило конкурс на здобуття премії імені Шекери. Премія присуджується балетмейстерам за видатні досягнення у сфері хореографічного мистецтва та за постановки, що мають сценічне втілення на професійній сцені. На здобуття вказаної премії висувається завершена постановка або сукупність постановок, прем’єри яких відбулися протягом останніх трьох років, але не пізніше, ніж за місяць до їх висування на здобуття премії. Грошова винагорода - 20 000 гривень. Кінцевий термін подачі заявки - 1 квітня 2023 року.
  • Резиденція «Вибачте Номерів Немає» приймає заявки від українських художниць та художників на участь у 2023 році. Перевага надається митцям із областей України, котрі постраждали від російських бомбардувань, та тим, хто не є військовозобов’язаними або має відтермінування від військової служби на час присутності на резиденції. «Вибачте Номерів Немає» - це міжнародна резиденція сучасного мистецтва, в котрій створюються умови для художньої практики та перебування учасників в мистецькому і культурному середовищі Ужгорода та Закарпаття. Зі свого боку в 2-місячний термін резидент створює контекстуальний проєкт/виставку в місті Ужгород чи регіоні, а також на вибір: artist talk, лекцію, воркшоп тощо.
  • CRDF Global, від імені Бюро Міжнародної безпеки та непоширення Офісу Зменшення загроз Державного Департаменту США, оголосили конкурс малих грантів для організацій та індивідуальних осіб, які використовують відкриті джерела інформації для дослідження та проведення семінарів, спрямованих на протидію шкідливому впливу Росії, особливо дезінформації. Кінцевий термін подачі заявки - 31 березня 2023 року.
  • На корпусах дитячої лікарні «Охматдит» у Києві почали створювати мурали з картинами Марії Примаченко. Муралом уже оздобили корпус №15: він перетворився на картину пані Примаченко «кольору яскравого літнього неба, якою гуляє чарівний жовтий тапір». Це перший із серії муралів, які запланували в «Охматдиті». У лікарні кажуть, що планують створити на своїй території «галерею сучасного українського мистецтва просто неба».
  • У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 9072 «Про внесення змін до Закону України «Про національну безпеку України» щодо збереження культурної спадщини України та національної пам’яті, в якому визначено культурну спадщину України одним із пріоритетів національної безпеки. Метою законопроєкту є захист української ідентичності, що на загальнодержавному рівні гарантуватиме захист від людських втрат за національною ознакою, злочинів геноциду, підміни історичних понять, нівелюванню унікальних традиційних надбань українського народу, руйнації об’єктів культурної спадщини, викрадення культурних цінностей, а також спроб стерти нашу національну пам’ять державою-агресором - російською федерацією.
  • Спільнота «Вільнодумні» продовжує виготовляти жіночі хустки, зображуючи на них різні елементи української культури, народної творчості та картини видатних українських художників. Проєктом «Не Хустка» спільнота «Вільнодумні» популяризує творчість митців, розповідає про українську культуру, знайомить з героями, які творять нашу Україну. Хустки доступні для більшості людей, які хочуть мати щось особливе в своєму гардеробі; щось, що завжди нагадуватиме їм про Україну, де б вони не були. Частину коштів від продажу кожної хустки «Вільнодумні» перераховують на підтримку української культури та мистецтва.
  • Культурні цінності з «Межигір’я» та «Сухолуччя» передадуть музеям, які пограбували росіяни. Зазначається, що в межах застосованих санкцій до Віктора Януковича Вищий антикорупційний суд своїм рішенням передав історико-культурні та матеріальні цінності з резиденції у власність держави. У Міністерстві культури та інформаційної політики України поінформували, що стягнуті за рішенням суду активи зберігаються в Національному художньому музеї України. Далі міністерство має прийняти рішення про передачу цінностей для постійного зберігання до конкретних закладів.

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація