Презентовано книгу Валерія Войтовича «Оскар Сосновський. Скульптор»

221212 rounb knyga sosnovskyi 1

Ним пишається Польща та Італія, але майже не знає Україна. Геніальний скульптор із Волині Томаш Оскар Сосновський (1812-1886), твори якого прикрашають найвідоміші храми та музеї України, Польщі, Італії, Ізраїлю та інших країн. Нині для культурного світу постать Сосновського завдяки дослідженню повертається в Україну.

221212 rounb knyga sosnovskyi 2

  Презентація книги Валерія Войтовича «Оскар Сосновський. Скульптор» зібрала 11 грудня у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці шанувальників мистецтва і тих, хто цікавиться історією рідного краю. Адже постать Оскара Сосновського є свідченням того який величезний пласт української культури, української історії невідомий широкому загалу і потребує грунтовного дослідження. Часто, коли ми називаємо це ім’я – ім’я геніального скульптора, сина землі Волинської, твори якого прикрашають найвідоміші храми та музеї України, Польщі, Італії, Ізраїлю та інших країн, люди запитують: «А хто це?».

221212 rounb knyga sosnovskyi 3

  Між тим, Томаш Оскар Сосновський був членом Академії образотворчих мистецтв Святого Луки в Римі, він був професором скульптури Академії Святого Луки. Його тричі обирали регентом Папської академії Віртуозів у пантеоні (Папська академія образотворчих мистецтв і листів Доброчесних у Пантеоні). Двадцять чотири художні академії світу надали скульптору звання почесного доктора своїх освітніх закладів. У 1854 році Папа Пій ІХ відзначив Сосновського, за його мистецьку працю однією з найвищих нагород - золотим орденом Святого Григорія Великого.

  Проживаючи в Польщі (під час навчання) і в Римі (40 років) неперевершений майстер завжди пам’ятав про свою батьківщину, невелике українське село Новомалин – родове гніздо давнього руського княжого роду Сосновських. Неодноразово приїжджаючи до батьківського дому Оскар Сосновський продовжував творити на рідній землі. В Новомалині у нього була творча майстерня і галерея з великою колекцією власних робіт, а також картин і гобеленів інших визначних майстрів світу.

  Дякуючи Валерію Войтовичу, що, по суті, відкрив для України геніального скульптора, ім’я якого поєднує три країни – Україну, Польщу та Італію, Оскар Томаш Сосновський повертається із забуття. Книга збагачена численними ілюстраціями, містить репродукції 32-х найвідоміших скульптур Сосновського.

221212 rounb knyga sosnovskyi 4

  Друзі і шанувальники творчості Валерія Миколайовича поділилися своїми враженнями від прочитання книжки, побажали автору успішної реалізації подальших задумів і проєктів.

  А знайомство з особистістю Томаша Оскара Сосновського, його життєвим і творчим шляхом, культурною спадщиною митця в музеях, палацах та костелах Польщі та скульптурою класицизму в Україні продовжиться 13 грудня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї під час круглого столу, присвяченого 210-й річниці з дня народження видатного скульптора, уродженця Рівненщини.

221212 rounb knyga sosnovskyi 5

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація