Онлайн-круглий стіл бібліотекарів

200924 ks cyfroviz 0

23 вересня в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся онлайн-круглий стіл на тему «Посилення спроможності публічних бібліотек в контексті цифровізації суспільства». Організаторами події стали наукова бібліотека та громадська організація «Рівненське обласне відділення Української бібліотечної асоціації». Півсотні бібліотек Рівненської та Харківської областей під’єдналися до трансляції заходу.

Програма Круглого столу пропонувала консультації, презентації оригінальних практик, професійні дискусії, практичні кейси з питань формування та розвитку цифрових знань та компетентностей сучасної людини через послуги публічних бібліотек міст та сільської місцевості.
На важливості діджиталізації суспільства та залученості бібліотек області в цей процес зупинилася у своєму виступі Любов Романюк Володимирівна, начальник управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації.
Поділилася своїми міркуваннями про культурний образ публічної бібліотеки в цифровому суспільстві Ярощук Валентина Петрівна, канд. іст. наук, директор Рівненської ОУНБ, голова ГО «РОВ УБА», заслужений працівник культури України.

200924 ks cyfroviz 1
Круглий стіл працював за такими напрямами:
- Роль інформації та інформаційної грамотності у створенні цифрових компетенцій громади.
- Розвиток цифрових компетенцій для життя: навики, які потрібні громадянину.
- Проблеми формування цифрових компетенцій сучасного бібліотекаря.
В ході круглого столу прозвучали досвіди бібліотекарів, які розкрили роботу публічних бібліотек у медіаосвіти дітей, молоді, дорослих; розвитку цифрових компетенцій незрячих та слабозорих, опануванню електронних сервісів літніми людьми для якісного життя, у цифрових можливостях для вивчення іноземних мов.

200924 ks cyfroviz 2
Схвальні відгуки учасників отримав виступ завідуючої бібілотеки с. Бронне (Малинська ОТГ) – Чміль Людмили Володимирівни, яка вразила вмотивованістю та наполегливістю в освоєнні та впровадженні цифрових послуг для своєї громади.
Особливими спікерами професійної події стали колеги з Харківщини: Глазунова Людмила Володимирівна, канд. наук із соціальних комунікацій, заст. директора з наукової роботи Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка, голова Харківського обласного відділення (філії) Української бібліотечної асоціації та Вірютіна Катерина Миколаївна, завідувач сектору інноватики та професійного розвитку відділу науково-методичної роботи Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка.
У своєму виступі «DigiSkills бібліотекаря: можливості дистанційної освіти» спікери розповіли про сучасні інструменти та засоби формування інформаційно-цифрової компетентності бібліотекарів, курси, тренінги, соціальні проекти Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка з цифрового навчання бібліотекарів.

200924 ks cyfroviz 3
На завершення круглого столу учасники обговорили, внесли пропозиції та ухвалили Рекомендації, які були підготовлені за результатами круглого столу.
Зміст рекомендацій буде доведений бібліотекарям, регіональним осередкам бібліотечної асоціації, місцевим органам влади.
Учасники круглого столу переконані, що рекомендації стануть важливим кроком на шляху розвитку цифрових компетенцій громад через послуги бібліотек та підтримки курсу цифровізації «Дія. Цифрова освіта».

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація