Статті

Літературно-музична візитка «Чистий промінь Лесиного слова»

230302 robm promin lesynogo slova 1

25 лютого виповнилося 152 роки від дня народження Лесі Українки – української поетеси, драматургині, громадської діячки. З цієї нагоди для студентів ДНЗ «Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі» в Рівненській обласній бібліотеці для молоді відбулася літературно-музична візитка «Чистий промінь Лесиного слова» за участі українського клубу авторської пісні і співаної поезії «Словоспів».

  Ведуча зазначила, що Леся Українка — геній української літератури, знайома кожному змалку. Розповіла цікаві та суперечливі факти з життя поетеси:
- Леся не лише писала вірші, а й створювала нові слова — їй завдячуємо існуванням слів «промінь», «напровесні», «мрія», а Лесина мати, письменниця Олена Пчілка ввела в лексикон українців знайоме нам нині слово — «мистецтво»;
- На сьогодні жоден з нащадків Лесі не живе на території України. Її внучаті племінники живуть у Швейцарії та США.

230302 robm promin lesynogo slova 2

  На захід завітали члени Національної спілки письменників України, члени Національної всеукраїнської музичної спілки: Валентина Люліч, Валентина Слуквіна, Тетяна Леус, Тамара Бацмай (член Національної спілки журналістів України). У їх виконанні прозвучали пісні на слова і вірші Лесі Українки: «Contra spem spero! (Без надії сподіваюсь!)», «Хто вам сказав, що я слабка…», «Мріє, не зрадь!..», ««Стояла я і слухала весну…», «Давня весна», «Літо краснеє минуло…», «Слово, чому ти не твердая криця...», «Розбита чарка», «Татарочка».

  Відомі вірші поетеси зазвучали по-новому.

230302 robm promin lesynogo slova 3

230302 robm promin lesynogo slova 4

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація