Презентація виставки «Вже з неба подивлюсь на Україну…» (до 210 річниці від дня народження Т.Г.Шевченка)

7 березня в актовій залі Рівненському обласному краєзнавчому музеї було дуже людно, адже відбулося відкриття виставки «Вже з неба подивлюсь на Україну…».

На презентацію зібралися науковці, музейники, краєзнавці, дослідники життя і творчості Т.Шевченка, просвітяни, рівняни та гості міста, студентська молодь.

Розпочав захід директор музею Олександр Булига, традиційно подякувавши ЗСУ за можливість проводити такі зустрічі, висловив слова вдячності за створення виставки працівникам відділу історії та сектору етнографії музею. Також директор підкреслив, що сьогоднішня виставка в музеї - це один із заходів, що проводяться в місті до святкування 210-ої річниці від дня народження Великого Кобзаря.

 

 

Присутні мали змогу почути прекрасне виконання подружжям Вострікових пісні на слова Т.Г.Шевченка «Ой, чого ти почорніло, зеленеє поле…». Поетично звучала поезія Т.Шевченка у виконанні Владислави Черницької – учениці Рівненського ліцею «Український».

Алла Українець - ведуча заходу, етнографиня, заслужений працівник культури України, познайомила гостей з експозицію, підкреслила, що ця виставка – данина пам'яті Шевченка, його величі. Пані Алла згадала і про Волинські шляхи Кобзаря, людини універсальних обдарувань та інтересів.

Віктор Гвоздинський – художник, член Національної спілки художників України, говорив про талант Шевченка, його тягу до мистецтва, до живопису, його величезний внесок в українську культуру. Пан Віктор підкреслив, що на виставці вперше експонуються роботи відомих українських художників, пов'язаних з великим генієм.

Відомий скульптор Петро Подолець, голова Рівненського обласного осередку Національної спілки художників України, розповів про пам'ятники Великому Кобзареві, що прикрашають міста України і всього світу.

 

 

Народний депутат України 2 скликання Роман Омельчук поділився своїми враження від подорожей по Шевченківських місцях; літературою про великого українського генія – в його власній бібліотеці зберігається близько 30 видань «Кобзарів» різних років. Він презентував частину своєї колекції сприсутнім.

Гості презентації зазначали, що хоча пройшло вже 210 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне.

 Відкриття виставки «Вже з неба подивлюсь на Україну…» відбувалося на тлі перегляду фотослайдів: місць, де перебував Шевченко, його автопортретів, родинних світлин, малюнків з його творчості, тощо - підібраних старшою науковою співробітницею відділу фондів музею Галиною Данильчук.

 

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація