Тренінг. Управління культурною спадщиною на території громади: Як використовувати пам’ятки з користю для громади


9 листопада 2023 р.у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся тренінг «Управління культурною спадщиною на території громади: як використовувати пам’ятки з користю для громади». Метою даного заходу було змінити підходи в роботі з культурною спадщиною, сприяти створенню сучасних конкурентоспроможних проєктів, базованих на сталому розвитку в громадах з культурною спадщиною.
Організаторами тренінгу виступили: Асоціація об’єднаних територіальних громад Рівненщини та Рівненський обласний краєзнавчий музей. Тренером та модератором зустрічі був Заслужений працівник культури України Микола Федоришин, який розповів про мету і завдання тренінгу, озвучив програму його роботи.
З вітальним словом виступив Юрій Калітинський, начальник відділу охорони історико-культурної спадщини управління культури і туризму Рівненської ОДА, який привітав присутніх зі святом - Всеукраїнським днем працівників культури та майстрів народного мистецтва. Юрій Миколайович зазначив, що захід дуже слушний і покликаний вирішувати актуальні проблеми охорони культурної спадщини.
Богдан Прищепа – археолог, доктор історичних наук, доцент кафедри суспільних дисциплін Національного університету водного господарства та природокористування, розповів про археологічні пам’ятки Рівненщини, їх дослідження та збереження.
Запрошена до слова була Ольга Смолінська – кандидатка архітектури, доцентка кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП. Пані Ольга доповнила тему «Археологічні пам’ятки Рівненщини, їх збереження та дослідження».

На тренінгу піднімались важливі питання в охороні культурної спадщини: - як використовувати занедбані або забуті пам’ятки культурної спадщини для посилення культурних чи економічних впливів у громадах:
- які застосовувати інструменти, методики, щоб досягати бажаних результатів;
- яка послідовність дій, якщо пам’ятка не внесена до переліку об’єктів;
- законодавче підґрунтя: визначення власника та балансоутримувача об’єктів спадщини;
- паспортизація пам’яток та інші.
Заняття було проведене для спеціалістів гуманітарних відділів міських, селищних та сільських рад у Рівненській області.
Підсумком тренінгу стала спільна дискусія навколо запропонованої теми.

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація