Рушник єднання мандрує Україною

 


У Рівненській галереї сучасного мистецтва «Євро-АРТ» відбулася передача рушника-єднання від Волині до Рівненщини в рамках проекту «Міжнародний вишитий рушник-єднання «Цвіт вишиванки».

 

Відкрив захід фольклорний гурт "Веснянка" Рівненського міського Палацу дітей та молоді.

Директор Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини Євген Філь, який наразі служить в лавах ЗСУ, як один із фундаторів цього проекту, презентував свій задум.
Рівненським майстриням заслуженим майстрам народної творчості України Орисі Рябунець та Вікторії Степанюк рушник передали Людмила Завада, наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею, Людмила Мірошниченко-Гусак, заступниця директорки з наукової роботи.

Привітали учасників начальник Управління культури та туризму Рівненської облдержадміністрації Любов Романюк, заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський, директор департаменту культури та туризму Тернопільської обласної державної адміністрації Світлана Байталюк.

 

Як відмітила Любов Романюк, - «Це всього лиш декілька невеличких стібків, але вони об’єднали так багато чудових людей. І ми впевнені, що усяка подія, яка згуртовує навколо себе українців - дуже важлива, тому що вона вселяє віру, дозволяє мріяти. А ми знаємо, що поки ми мріємо, будуємо плани, життя продовжується».

Проект Міжнародного вишитого рушника-єднання «Цвіт вишиванки» був започаткований в Україні десять років тому. В ці роки до нього вже приєдналися ряд майстрів й вишивальниць з різних регіонів нашої держави та держав світу.

Сьогодні на рушнику розмістилися вісім регіональних узорів України та дев’ять вишитих візерунків зі світової української діаспори. Рушник єднання наповнять узори вишивок з усіх областей України, а також узори, які найбільше поширені у середовищі української діаспори. Довжина вишитого рушника становитиме 12 метрів і 55 сантиметрів, а ширина – 65 сантиметрів. І він вже має у собі не лише роботи з українських регіонів, а й країн, де проживає українська діаспора: Канади, Німеччини, Польщі, Італії, Англії, Австрії, Естонії, Латвії та Литви.
Після того, як наші майстрині вишиють рівненський фрагмент, цей рушник помандрує на Хмельниччину.

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація