Презентовано проєкт «#Марія90»

230222 rounb mariya90 1

У Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці презентовано проєкт ініційований Управлінням культури і туризму "Марія90" присвячений 90-річчю виходу книги Уласа Самчука «Марія» – першого в українській літературі твору про насильницьку колективізацію та Голодомор 1932-1933 років.

  В межах проєкту будуть створені відеосюжети, присвячені роману, за участі відомих краян: науковців, письменників, музейних фахівців, представників влади, акторів, музикантів, громадських активістів, представників української діаспори. У сюжетах звучатимуть розповіді про рівненський період життєвого шляху Уласа Самчука, умови створення роману «Марія», коментарі щодо жахливого геноциду українського народу, здійсненого сталінським режимом. Розповіді будуть доповнені унікальними світлинами, документами та речами з родинного архіву Уласа Самчука.

230222 rounb mariya90 2

  Заступник голови Рівненської облдержадміністрації Сергій Гемберг зазначив: "Ми часто задаємось питанням: чому історія повторяється? Причина в тому, що коріння всього, що зараз з нами відбувається - в минулому. Щоб вистояти ми в черговий раз звертаємось до джерел національної пам'яті. І саме Улас Самчук - борець, мислитель в своїх творах роздумує над ідентичністю, над важливістю боротьби, над важливістю орієнтирів і цінностей. І даний проєкт важливий тим, що нам потрібно переосмислювати прочитане з проекцією на історію, про те, як було, як зараз є і як в майбутньому буде. Без пізнання минулого ми не можемо будувати наше майбутнє. Проєкт важливий з точки зору популяризації самої постаті Уласа Самчука і з точки зору патріотичного виховання нашого суспільства, нашої молоді для формування правильних орієнтирів і правильних цінностей."

230222 rounb mariya90 3

  Рівненська обласна наукова бібліотека є співорганізатором проєкту. За словами директорки бібліотеки Валентини Ярощук, працівники книгозбірні познайомились з творами Уласа Самчука на початку 90-х років минулого сторіччя завдяки книгам, які передав з Мюнхена Сидор Кравець. Тоді найбільше всіх вразила "Волинь". Сьогодні ж ми говоримо про роман "Марія" адже у 2022-2023 роках Україна вшановує 90-ті роковини Голодомору - геноциду українського народу організованого вождями радянсько-російської імперії.

  Привітали учасників проєкту директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України, літературознавець Микола Жулинський та письменник і філософ Петро Кралюк, котрий розповів історію написання роману.

230222 rounb mariya90 4

  Презентовано перше відео від заслуженого майстра спорту України з плавання, депутатки Рівнеради Анни Хлістунової-Шарпар.

  Також до проєкту уже долучилися: голова Рівненської ОВА Віталій Коваль; голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш; ректор Національного університету «Острозька академія», Герой України Ігор Пасічник; голова Рівненської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, дослідник життя і творчості Уласа Самчука Андрій Жив’юк; письменниця Ксенія Циганчук; музикант, письменник, лідер рок-гурту «Фіолет» Сергій «Колос» Мартинюк. Проєкт підтримали Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека та Тилявський літературно-меморіальний музей Уласа Самчука.

  Проєкт матиме продовження у часі і завершиться фінальною подією у листопаді 2023 року в День пам’яті жертв Голодоморів.

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація