Презентовано книгу Миколи Федоришина «Рівне: фольклорна столиця України»

 230109 rokm knyga fedoryshyna 1

8 січня 2022 року в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулася презентація книги Миколи Федоришина «Рівне: фольклорна столиця України».

  Видання розкриває 20-ти літню історію Слов’янського фольклорного фестивалю «Коляда», який проходив у Рівному з 1995 по 2009 роки, паралельно у Луцьку та Львові у 2000 (Мала зимова фольклоріада Європи під егідою ЮНЕСКО), у Житомирі в 2001 році, у Києві у 2004 році та селі Пересопниця Рівненської області з 2012 по 2018 роки.

230109 rokm knyga fedoryshyna 2

  Микола Васильович розповів присутнім про основні переломні моменти підготовки та організації дійства, що відіграло значну роль в розвитку культури Незалежної України, збереженні тисячолітніх традицій. Гості заходу, серед яких було чимало ветеранів «Коляди» (зокрема, Валентина Солощук, Тарас Абрамович, Леонід Лабунець, Олег Маркуц), пригадали, як все починалося з невеличких вертепів та різдвяних дійств у різних містах України. Дізналися про головну ідею та місію фестивалю, які тепер можна оцінити у ретроспективі років його історії. Ностальгували за часами неймовірних виступів на центральних площах Рівного, Житомира, Києва, інших міст, запрошення до України колективів із Польщі, Білорусі, Кубані, Словаччини, Чехії, Північної Македонії, Болгарії, Сербії. Теплими спогадами огорнула розповідь Миколи Федоришина про неодноразово організовувані фестивальні дійства у Пересопниці.

230109 rokm knyga fedoryshyna 3

  На заході для присутніх заколядував добре відомий в Україні фольклорний ансамбль «Горина». Його учасники виконали колядки «Добрий вечір тобі…», «Святий вечір» та «Ой на Вкраїні».

  Відвідав захід і провідний спеціаліст управління культури Рівненської ОВА Назар Волощук. Назар Олександрович підкреслив важливість фестивалю як значного дійства в сучасній культурній історії України, адже сам там можна було почути не хитромудрі маловідомі твори, а прості, зате геніальні, народні колядки. Крім того, він подарував гостям музею наступні музичні твори: 3 маловідомих куплети знаної всіма колядки «Добрий вечір тобі…» та колядку «Спішімо у Вифлеєм!»

  По завершенні заходу відбулася жвава дискусія між гостями, колишніми учасниками фестивалю, в ході якої вони згадували свої минулі виступи, будували плани на майбутнє після Перемоги.

230109 rokm knyga fedoryshyna 4

Підготував Дмитро Петрик – науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій Рівненського обласного краєзнавчого музею

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація