"Непереможні" росіяни ховаються за "живим щитом"

220920 zhyvyi schyt 2

ЗСУ почали звільнення тимчасово окупованих територій. Росіяни намагаються закріпитися на захоплених територіях як мілітарними, так і немілітарними засобами: шляхом створення окупаційних адміністрацій, проведенням паспортизації, референдумів; також росіяни практикують створення «живого щита», організовуючи офлайн навчання в школах, створюючи величезні черги з автомобілів на блокпостах, розміщуючи військову техніку й особовий склад біля житлових будинків.

«Живий щит» − це державна політика рф на тимчасово окупованих територіях, це частина стратегії збройних сил рф в Україні, звичайний елемент тактики російської армії: так було в Чечні, в Грузії, в Сирії. Так відбувається зараз і в Україні. Але тут вражають масштаби.

  Росіяни ініціювали навчання в школах на тимчасово окупованих територіях. Загарбники примушують учнів ходити до школи та навчатися офлайн. Йдеться про щонайменше 150 тисяч школярів. Це не просто рішення командирів підрозділів, це державна політика, політика воєннополітичного керівництва рф. Масштаб, повне усвідомлення та спланованість дій у використанні цивільного населення в якості живого щита роблять воєнними злочинцями не тільки командирів на місцях, а й всю вертикаль військового керівництва рф.

220920 zhyvyi schyt 3

 Фото 2. Перед блокпостом російських бойовиків у Слов'янську 16 квітня 2014 року.

  Ще 4 березня 2014 року на прес-конференції в Ново-Огарьово президент росії путін заявив: «Якщо ми приймемо таке рішення, то тільки для захисту українських громадян, і нехай спробує хтось із числа військовослужбовців стріляти у своїх людей, за якими ми будемо стояти позаду, не спереду, а позаду. Нехай вони спробують стріляти в жінок і дітей. Я подивлюся на тих, хто віддасть такий наказ в Україні».

  Окупанти не випускають людей з тимчасово окупованих територій. Їм потрібно більше людей (особливо жінок та дітей) для «живого щита». Просто, цинічно та дуже жорстоко. Російські солдати гірше терористів, які захоплюють заручників.

  Особливу небезпеку для жителів ТОТ несе отримання російського паспорта, спрощуючи окупантам дії щодо людей: від використання їх житла, примусової праці чи виселення в Сибір та інші депресивні регіони росії, до мобілізації в бойові підрозділи російської армії і перетворення на "гарматне м'ясо" окупантів.

  Українська влада закликає людей виїжджати з тимчасово окупованих територій. Це непросто, але треба знаходити шляхи та можливості. Адже залишатися ризиковано. Бо росіяни, рано чи пізно, так чи інакше, використають мешканців як «живий щит».

  Отже, не заважайте ЗСУ працювати, виїжджайте з тимчасово окупованих територій, не дайте використати себе як «живий щит». Ми також закликаємо людей на тимчасово окупованих територіях не дозволяти дітям навчатися офлайн, це небезпечно. Учбові заклади ТОТ з присутністю дітей у школах – це яскравий «живий щит».

  За інформацією Міністерства реінтеграції України

220920 zhyvyi schyt 1

Фото 3. Виставка знищеної російської техніки. м. Рівне 28 червня 2022 року.

Рівненська обласна рада

Рівненська обласна рада

Міністерства культури та інформаційної політики

Міністерство культури та інформаційної політики

Верховна рада

Президент України

Президент України

Облдержадміністрація

Облдержадміністрація